Abundan d.o.o.

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - Petak: od 7:00 do 19:00, Subota: od 7:00 do 14:00
Telefon: +385 44 692 111, Fax: +385 44 692 116

Abundan d.o.o.
 
Greška
  • Greška u učitavanju tekuće vijesti.
Naslovnica Vijesti Strojevi i alati Rezidba maline, kupine i njihovih križanaca
Rezidba maline, kupine i njihovih križanaca
Autor Tamara   

Malina

Korijenove izdanke posadimo 3 x 0,1-0,3 metra. Nakon sađenja ih kratimo na visinu od 20 do 40 centimetara. U proljeće iz vrata korijena i korjenovih izdanaka izlaze nove mladice. Te mladice raspoređujemo ovisno o armaturi. Možemo postaviti tzv. grupnu potporu tj. armaturu u T-obliku. Stupove postavljamo na udaljenost od 10 metara, i to tako da su 50 cm u tlu i 80 cm izvan tla. Na vrhu pričvrstimo poprečnu letvu duljine 60-80 centimetara. S jedne i druge strane letve stavimo žicu. Žica nam pomaže da pod masom prinosa grane ne padnu. Dobra je i drugačija vrsta potpore, a to je da 4 do 6 biljaka povežemo u krug da ne padnu.

Zimsku rezidbu radimo zimi te tada porežemo sve biljke (izboje) koje su rodile. Duge jednogodišnji izboji, koji su izrasli lani prikratimo (1,5-2 m) da se na preostalom dijelu razviju plodovi bolje kvalitete. Ako su ti izboji pregusti, porežemo ih u osnovi (bazi).

U vrtu tu rezidbu možemo napraviti odmah nakon berbe - porežemo biljke koje su rodile i razrijedilo preguste mladice koje su se razvile iz korjenovih izdanaka.

Rezidba maline : a) nakon sadnje sadnice prikratimo; b) izdanke rijedimo na 60-80 cm; c) privežemo ih za žice da pod težinom prinosa ne padnu.

 

Kupina

Kupinu sadimo na razmak 3,5 x 2 metra. Za uzgoj kupine trebamo čvrsti potporanj (stupovi udaljeni 4 do 6 metara sa 3 žice). Nakon sadnje kratimo sadnice (korjenovi izboji, ukorjenjene reznice), jer se kasnije u prvoj godini rasta razviju 1-3 rodna izboja. Kasnije se svake godine razvije i 5-10 rodnih izboja. Izboje koji su rodili režemo u bazi, a ovogodišnje rijedimo na 5-6 komada. Režemo u pravilu krajem zime, kada prođe opasnost od zimske pozebe. Jednogodišnji izboji obično razviju sekundarne izdanke. Njih kratimo na duljinu od 50 cm. Izboje kratimo na duljinu od 2-2,5 metra i privežemo ih žicama koje su na visini od 80, 160 i 200 cm.

Standardni sistem armature maline i kupine

 

Tayberry

Tayberry je križanac maline i kupine i za uzgoj traži armaturu. Izboji nisu samostalni (samostojeći), pa tako padaju već i pod težinom lišća. U doticaju s tlom odmah se ukorjenjuje. Zato biljke tayberry-ja vežemo u krug ili postavljamo armaturu sa sistemom 2 žice. Izboje koji rode porežemo, a jednogodišnje koje rastu iz korjenovih izdanka po potrebi rijedimo.

 

Kako do Abundana

Upišite naziv grada iz kojeg dolazite.

Adresa:
Grad:
Država:


Preuzete vijesti