Abundan d.o.o.

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - Petak: od 7:00 do 19:00, Subota: od 7:00 do 14:00
Telefon: +385 44 692 111, Fax: +385 44 692 116

Abundan d.o.o.
 
Greška
  • Greška u učitavanju tekuće vijesti.
Naslovnica Vijesti Prihrana Vapneni dušik
Vapneni dušik
Autor Tamara   

Razvojni krug krastavosti jabuke i smeđe pjegavosti kruške

  • najvažnije bolesti jabuke i kruške
  • mogu uzrokovati veliku gospodarsku štetu
  • imaju slične razvojne krugove
  • gljive prezime u zaraženom otpalom lišću, a smeđa pjegavost kruške također i na odumrloj travi

 

Suzbijanje krastavosti jabuke i smeđe pjegavosti kruške

Gnojenje sa granuliranim vapnenim dušikom u količini od 350 kg/ha u studenom ili ožujku smanjuje broj askospora za više od 95%. Utvrdili su također da je proljetno gnojenje nešto bolje u usporedbi s jesenskim te da između granuliranog i mikrogranuliranog vapnenog dušika nije bilo razlike.

Djelovanje vapnenog dušika

Fungicidno djelovanje vapnenog dušika je posljedica značajne razgradnje gnojiva. Prvi je oblik, što se stvara dan ili dva nakon što je gnojivo došlo u dodir s vlagom u tlu, vodikov cijanamid. On je fitotoksičan i do neke mjere u tlu djeluje insekticidno, fungicidno, akaricidno, herbicidno i limacidno (protiv puževa). U roku od jednog do dva tjedna (ovisno od količine potrošenog gnojiva i temperature), vodikov se cijanamid u potpunosti promijeni u dušikove oblike kao što su urea i amonijev karbonat, i na kraju nitrat.

 

Vapneni dušik PERLKA®

Vapneni dušik PERLKA® sadrži 19,8% dušika. Dobivaju ga iz prirodnih sastojaka: vapnenca, ugljena i dušika iz zraka. Specijalnost vapnenog dušika je njegova polagana promjena u nitrat (taj oblik dušika je vrlo podložan ispiranju). Zbog značajne razgradnje dušik ostane duže u tlu u amonijskom obliku (uspoređujući sa uobičajenim dušičnim gnojivima). Amonijak se u tlu adsorbira i ostane u području korijena, zato je biljkama na raspolaganju kroz duže razdoblje.

Vapneni dušik također sadrži i 50% kalcijevog oksida. U gnojivu je 1/3 kalcija slobodno a 2/3 vezano uz kalcijev cijanamid. U kontaktu s vlagom u tlu kalcij se oslobodi i postane dostupan biljkama. Biljke gnojene vapnenim dušikom imaju jača i zdravija biljna tkiva. Nakon duljeg skladištenja jabuka što su bile gnojene s vapnenim dušikom PERLKA® značajno je manje otpada koji je posljedica skladišnih bolesti i dehidracije.


 

Značajke djelovanja vapnenog dušika u voćnjacima

  • dugotrajno ispuštanje dušika i s time jednakomjerna prehrana biljaka
  • visok sadržaj biljkama dostupnog kalcija
  • pospješuje razgradnju otpalog lišća s čime uklanjamo hranjivu podlogu za gljive
  • značajno ograničavanje ispuštanja askospora štetnih gljiva

 

Najbolji način uporabe vapnenog dušika PERLKA®

Voćnjake gnojimo u ožujku u količini od 400 kg/ha. Gnojivo rasipamo po površini. Takva uporaba smanjuje broj askospora jabučne krastavosti i smeđe pjegavosti kruške za viđe od 95%, te biljkama osigurava optimalnu opskrbljenost dušikom (dugotrajno ispuštajne) i dostupan kalcij, što poboljšava rast plodova i povećava njihovu sposobnost skladištenja. Vapneni dušik se rastvara u vlažnim tlima. Pri gnojenju pojedinačnih stabala gnojivo treba rasipati ne samo ispod krošnje, već i od promjera krošnje prema van. Da izbjegnemo štete na travi, između redova valja rasipati vapneni dušik kada je trava suha.

Detaljnijie informacije o uporabi i svojstvima vapnenog dušika možete pronaći u Gospodarskom listu od 1. veljače 2015. te 1. ožujka 2014. ili na webu Gospodarskog listaproizvođača ili samog proizvoda.

 

Kako do Abundana

Upišite naziv grada iz kojeg dolazite.

Adresa:
Grad:
Država:


Preuzete vijesti